novinky

AMSP ČR vyzývá vládu, aby konečně pomohla podnikatelům postiženým předvánočním lockdownem

Zatímco vyplácení bonusů za období od 22. listopadu 2021 už běží, další podpora je zatím v nedohlednu. Pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR) je taková situace, která se bytostně dotýká jejích členů, nepřijatelná.

„Na asociaci i na mne osobně se opakovaně obracejí provozovatelé vánočních trhů a prodejci, že jsou v úplně zoufalé situaci,“ říká předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

„Podnikatelé v dobré víře omezení respektovali a své aktivity utlumili, s vidinou již domluvených kompenzačních programů. Ti poctiví, kteří neobcházeli vládní proticovidová opatření přejmenováním svých trhů nebo účastí v iniciativách Chcípl pes či Volná zóna, zůstali doteď bez jakékoliv pomoci a kompenzace,“ přitakává Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.

Podle Davida Borovky z České eventové asociace situace v oboru eventů rovněž není vůbec pozitivní. „Náš obor stojí od 15. listopadu a vzhledem k tomu, že se eventy plánují 2-3 měsíce dopředu, tak budeme stát minimálně ještě 3-4 měsíce,“ vysvětluje Borovka.

Jak uvádí, především chybí naděje zadavatelů, že už mohou začít plánovat další akce. „To znamená další zdržení zhruba o dva měsíce. Vydržet 6-9 měsíců s poklesem tržeb o 80 % a nedostat žádné kompenzace, to logicky nemohou po několika vlnách covidu ustát ani nejsilnější firmy v oboru,“ konstatuje.

Koronavirová situace zásadně zasahuje i činnost komerčních divadel. Většina z nich sice není kapacitně omezena, zásadně však na ně dopadají celospolečenské restrikce a omezení života. „Oproti roku 2019 jsou tržby v tomto segmentu minimálně o 50 % nižší,“ přibližuje Josef Jaroš.

Divadla a kultura obecně jsou jednou z nejzasaženějších oblastí od počátku koronavirové pandemie, nyní navíc zcela bez jakýchkoliv kompenzací a pomoci. Soukromí divadelníci jsou na pokraji svých možností, jelikož většina rezerv padla na záchranu divadel v uplynulém období.

AMSP ČR proto vyzývá vládu k urychlenému spuštění kompenzačních programů COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady. Programy byly vládou schváleny již v listopadu loňského roku právě jako reakce na uzavření vánočních trhů.

Výše zmíněné programy přitom byly připravovány (respektive obnoveny) s vědomím, že klíčová je rychlost pomoci. Při očekávané délce procesu je však již nyní zřejmé, že postižení podnikatelé se dočkají pomoci, když vše dobře půjde, nejdříve ve druhém čtvrtletí roku 2022. K uzavření vánočních trhů však došlo v listopadu loňského roku.

„Věříme, že se situaci podaří brzy vyřešit. Stánkař, který chtěl přispívat k vánoční pohodě a místo toho musel vylévat svařené víno do kanálu, si ze strany státu určitě nezaslouží menší ochranu, než zaměstnanec nadnárodního koncernu,“ dodává Jaroš.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2022-01-19-AMSP ČR kompenzace výzva vládě