novinky

Anketa AMSP ČR: Paušální daň využívá pouze 1 z 10 živnostníků – nevyplatí se nebo nesplňují podmínky

Praha, 1. března 2023 – Přestože paušální daň považují živnostníci za správný a vstřícný krok, využívá ji pouze 10 % z nich. Většinou proto, že se jim nevyplatí, nebo nesplňují podmínky, za nichž je možné do tohoto režimu vstoupit.

Vyplývá to z ankety, kterou pro Asociaci malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR (AMSP ČR) uskutečnila agentura IPSOS na vzorku 700 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

„Od počátku fungování paušální daně, tedy od roku 2022, využívá tuto možnost pouze sedm procent OSVČ, letos v lednu se přidala další tři procenta,“ upřesňuje Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR.

„Že se jim paušální daň nevyplatí odpovědělo 44 procent dotazovaných, nesplnění podmínek pro vstup do tohoto režimu označilo jako důvod pro to, že ji nevyužívají, 39 procent živnostníků. To je důvod k razantním úpravám chybně a  komplikovaně nastavených podmínek ze strany státu“ doplňuje členka představenstva AMSP ČR a její generální ředitelka Eva Svobodová.

Dalších osm procent účastníků ankety, kteří možnost paušální daně nevyužívají, o ní „nemá dostatek informací“.

Že jde o správnou myšlenku je přesvědčeno 42 % živnostníků, měla ale podle jejich názoru být nastavena se vstřícnějšími parametry – například bez stanovení pásem.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-AMSP-CR-2023_03_01-Anketa-pausalni-dan