novinky

AMSP ČR významně podpořila zrušení poplatků OSA v malých provozovnách. Legislativní úprava nazvaná „Lex železářství“ byla schválena Sněmovnou, teď míří do Senátu

Majitelé malých provozoven nejspíš do budoucna opravdu nebudou muset odvádět autorské poplatky za to, že ve svých prostorách budou mít puštěnou hudbu jako zvukovou kulisu. V případě restaurací nebo obchodních domů tato povinnost ale zůstane zachována. Sněmovna to v pátek schválila v novele autorského zákona, kterou nyní dostane k projednání Senát, informovala ČTK.

Změnu původního návrhu novely iniciovali poslanci Jakub Michálek (Piráti) a Šimon Heller (KDU-ČSL), kromě ministra kultury Martina Baxy (ODS) ji před projednáním ve třetím čtení podpořila také AMSP ČR. Proti byli správci autorských práv.

AMSP ČR se s tímto výkladem ztotožnila, protože rozhlasové a televizní přijímače jsou běžnou součástí vybavení provozoven všeho druhu. Vysílání obsahu, který zprostředkují, ale rozhodně není vysíláním za účelem zisku.  Odvádění dosud vyžadovaných poplatků je tak pro podnikatele zbytečným nákladem.

Autorským poplatkům nemá podle přijaté úpravy předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka podléhat reprodukovaná hudba například v železářství nebo kadeřnictví, která by byla nahodilá, nevýdělečné povahy a nezávislá na přání příjemce. Podle ministra Baxy by se to vztahovalo například na případy, kdy si provozovatel hudbu pustí pro svou potřebu ve vedlejší místnosti, než ve které bude obsluhovat zákazníky, i když by zvuk byl slyšet v obou místnostech.