novinky

Druhá výzva Programu Obchůdek 2021+

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou výzvu programu Obchůdek 2021+, který pomůže malým prodejnám na venkově. Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel (resp. do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí) v něm budou moci dostat finanční podporu na provoz až 130 tisíc korun. Příjem žádostí začíná 1. září 2022.

Jsem velmi rád, že se nám podařilo v této obtížné době navýšit rozpočet na podporu malých venkovských prodejen. Věřím, že se kraje do programu zapojí a podpoří tak zachování základní obslužnosti v malých obcích,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Žádost o dotaci podávají kraje, které vyhlásí vlastní dotační program pro prodejny na svém území. Z důvodu vysoké inflace, cen energií a pohonných hmot navýšilo Ministerstvo průmyslu a obchodu celkovou dotaci programu z 39 na 52 milionů korun, což umožní jednotlivým krajům (mimo území Hl. města Prahy) dosáhnout na dotaci až 4 miliony korun. Prodejnám pak může kraj vyplatit podporu na provozní financování až do výše 130 tisíc korun. Platí, že v dané obci smí být maximálně jedna prodejna se smíšeným zbožím.

Pomoc z programu bude sloužit na provozní náklady malých koloniálů, například z ní bude možné hradit mzdy zaměstnanců, nájem, vytápění, osvětlení, internet aj.

„V rámci první výzvy se podařilo podpořit více než 400 prodejen částkou přesahující 28 milionů korun,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vinkler.

Provozování obchodů v malých obcích je často spíše veřejnou službou než výnosným podnikáním a je proto dobře, že stát pokračuje v jejich podpoře prostřednictvím programu Obchůdek 2021+. S ohledem na ceny energií a další rostoucí náklady je podpora nyní skutečně životně důležitá. Význam obchodů v malých obcích se naplno ukázal třeba během pandemie. Program nastartoval také větší zájem části krajů tyto obchody podporovat,“ dodává předseda Asociace českého tradičního obchodu, která sdružuje tradiční české maloobchodní sítě, Pavel Březina.

Podávat žádosti bude možné od 1. září do 15. října 2022. Informace jsou k dispozici také na webových stránkách www.obchudek2021plus.cz.

 

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu