novinky

Do Registru rodinných firem se zapsala  už tisícovka podniků

Praha, 26. května 2022. Už tisícovka rodinných firem se prostřednictvím Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zapsala do registru rodinných obchodních korporací a rodinných živností podle vládní definice rodinného podnikání. Jsou to zároveň dva roky od startu oficiální registrace. 

Jubilejní 1000. registrovanou firmou je společnost KŠK kovoobrábění, s.r.o. z Plzně, která působí na poli všeobecné strojírenské výroby především pro energetický průmysl, výrobce a servisy strojů až po dodavatele dílů pro automobilový průmysl.

Přehled firem je zveřejněn v Registru rodinných podniků na portálu Ministerstva průmyslu a obchodu www.businessinfo.cz.

Registrované firmy mají jednak možnost od 1. dubna 2020 využívat programy Národní rozvojové banky (NRB) určené pro rodinné firmy, konkrétně GEN-Záruku, Expanze-úvěry a Expanze-záruky, a jednak mají právo používat oficiální logo „Rodinný podnik Česká republika“.

Více než polovina HDP
Libor Musil, člen AMSP ČR a předseda Výboru pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků, k tomu uvádí: České rodinné firmy vytvářejí odhadem více než polovinu HDP. Rodinné podniky plánují svůj rozvoj na další generace, jsou odolné, investují, výnosy z podnikání nechávají u nás doma a jsou již významnými lokálními patrioty,“ zdůrazňuje.

„To, co potřebujeme, je, aby české firmy rostly mezinárodně, a naše podniky zpět získaly ztracenou mezinárodní prestiž. Rodinné podniky s novou generací vlastníků to mohou dokázat. Proti nám ale stojí silné rodinné podniky ze zemí, kde nebyl tento druh podnikání vymýcen tak, jako u nás za socialismu. Oni se měli kde učit po generace, my však stále v této oblasti tápeme,“ konstatuje Musil.

Proces registrace prokázal, že i v období po koronavirové krizi, kdy firmy i podnikatelé řeší vysoké ceny materiálů, energií, pohonných hmot a dopady války na Ukrajině, rodinné firmy nepolevují ve svých plánech. Nejčastějším důvodem k registraci, který firmy či podnikatelé uváděli, byla jednak touha patřit od nějakého celku, dále možnost podpory a rozvoje podnikání rodinné firmy v dalších generacích a pak také výhodnější podmínky u produktů Českomoravské záruční a rozvojové banky.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo v roce 2020 na vládu materiál, který obsahoval definici rodinných obchodních korporací a rodinných živností. Jsem velmi rád, že definice byla schválena a že dnes můžeme zaregistrovat rodinnou firmu číslo 1000. Je zřejmé, že tyto společnosti tradičně produkují zboží a služby na vysoké úrovni a oficiální označení rodinná společnost tuto kvalitu jen podtrhuje,“ připojuje se Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí MPO.

Jsem velmi příjemně překvapen, že ani po dvou letech ‚bláznivého podnikání‘ ve stínu covidu 19 a energetické krize se nezastavil zájem rodinných firem o registraci a během roku fungování jsme dosáhli čísla 1000 pro registrované firmy,“ svěřuje se viceprezident Hospodářské komory ČR Roman Pommer. Za každou z nich je podle něj usilovná práce, mnoho energie a nadšení, které chtějí předávat dalším generacím. Proto si zasluhují zvýšenou pozornost nejen v médiích.

Největší zdroj pracovních míst
„Rodinné firmy jsou nejen největším zdrojem pracovních míst v soukromém sektoru, ale rovněž důležitým prvkem rozvoje regionů, a proto se na jejich podporu zaměřujeme dlouhodobě,“ říká předseda představenstva Národní rozvojové banky (NRB) Jiří Jirásek a dodává: „Třetina firem, které nesou oficiální status rodinný podnik, od nás od března 2019 do poloviny května 2022 získala zvýhodněné financování, a to v objemu přes 3,2 miliardy korun napřímo poskytnutých či zaručených úvěrů. Celkově jsme podpořili 400 projektů převážně investičního charakteru. Rodinné firmy tedy nejčastěji financování využily k pořízení nových strojů, technologií, výstavbu, modernizaci či rozšíření výrobních areálů, skladů nebo administrativních budov.“

Registrační proces při doložení všech potřebných dokladů trvá maximálně týden. Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR se zde podařilo seskupit velmi zajímavé subjekty schvalující došlé žádosti o registraci. Výbor pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků pracuje ve stabilním složení ze zástupců AMSP ČR, Hospodářské komory, ČMZRB a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). I v průběhu složitých covidových let 2020-2021 se podařilo upravit vládní definici ve prospěch rodinných subjektů. Vláda jej usnesením schválila dne 18. října 2021.

„Některé rodinné firmy přitom tento statut stále nemají, ačkoliv jimi ve skutečnosti jsou,“ upozorňuje, Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR.

„V rodinných firmách se často setkáváme s akcentem na hodnoty, jakými jsou nadšení, respekt, disciplína, férovost, čest, což jsou i naše hodnoty,“ dodává Jaroš.

30 let rodinného podnikání
„Naše společnost vznikla v roce 1992 a po celých 30 let působí jako rodinný podnik. Jsme rádi, že AMSP ČR ve spolupráci s MPO ČR založila a právně zakotvila registr českých rodinných podniků, neboť si jsme vědomi toho, že rodinné podniky tvoří velmi významnou součást české ekonomiky,“ říká zakladatelka a spolumajitelka společnosti KŠK kovoobrábění Božena Kokošková.

„Velmi nás těší nejen to, že naše žádost o registraci jako rodinného podniku byla schválena, ale také to, že právě naše společnost obdržela ‚jubilejní‘ 1000. osvědčení o registraci rodinného podniku. Je to pro nás velká čest,“ zdůrazňuje.

„Jsem velmi rád, že se mohu v rámci AMSP ČR podílet na institucionalizaci významného podnikatelského fenoménu, jakým je v České republice rodinné podnikání. Česká republika je jednou z velmi mála zemí Evropské unie, kde je rodinné podnikání legislativně zakotveno definicí rodinného podniku a rodinné živnosti. Oceňuji zájem společností a živnostníků stát se členy velké a významné podnikatelské komunity rodinných podniků, resp. živností. Je nesporným úspěchem, že se v průběhu dvou let podařilo vybudovat registr českých rodinných podniků a dosáhnout významného počtu tisíce registrovaných rodinných podniků a živností,“ uzavírá tuto pozitivní zprávu tajemník Výboru pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků Miroslav Somol, analytik AMSP ČR.

Text nové definice rodinného podnikání schválené vládním usnesením 18. 10. 2021 ZDE.


Vlastní (nedotační) projekt AMSP ČR „Rodinná firma“ zahrnující od r. 2012 všechny aktivity pro tento segment je realizován za laskavé podpory partnerů, kterými jsou Deloitte, SLAVIA pojišťovna a Česká spořitelna.

 


 

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2022-05-26-Rodinné firmy – 1000. firma