novinky

V malých a středních podnicích vzniká většina inovací. Jak využít jejich potenciál ukázalo Exportní a inovační fórum při Dni podnikatelů ČR

Praha, 25. března 2022 – Jak chytře exportovat nápady aneb chytrý vyrábí, chytřejší prodá myšlenku. To bylo motto Exportního a inovačního fóra, které uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve čtvrtek 24. března 2022 při Dni podnikatelů České republiky.

Během setkání byla představena zcela nová možnost spolupráce, kterou nabízí státní Vojenský opravárenský podnik CZ (VOP CZ) a jeho Advanced Technology Park pro malé a střední podniky. VOP CZ jako integrátor a dodavatel moderních vojenských zařízení a systémů převážně pro Armádu ČR postupně rozvíjí svou činnost i pro zahraniční zákazníky. Významnou činností VOP CZ, s.p. je také rozvoj civilní strojírenské produkce.

„Jako výrobce s významným výzkumně vývojovým zázemím, špičkovými technologiemi, a hlavně volnými kapacitami může poskytnout plnou podporu pro společný záměr, výrobu prototypu, sériovou výrobu i své exportní linky pro české malé a střední podniky,“ uvedla členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Příkladem může být třeba česká společnost Futtec a.s., která začínala jako startup. U jejího zrodu byl unikátní nápad, jak provádět trvalé bezespáré opravy asfaltových povrchů pomocí mikrovlnné technologie. Na exportním a inovačním fóru vystoupil její obchodní ředitel Hynek Schmidt, který popsal zkušenosti se strojem FT3 – prvním prototypem používaným v reálném provozu. Už dva roky uskutečňuje zakázky pro Ředitelství silnic a dálnic při zimních opravách.

Nová generace stroje, FT4, podle Schmidta opravy trojnásobně zrychlí. Nevznikla by ale bez spolupráce s Vojenským opravárenským (VOP), který začal malým a středním firmám nabízet své zázemí.

Podle Oldřicha Pavlovského, který má ve VOP na starost business development, má podnik stoprocentně vlastněný státem pro malé a střední firmy multioborovou nabídku. „K dispozici je jim naše silné oddělení výzkumu a vývoje, máme zkušenost se zaváděním sériové výroby. Malé a střední firmy často samy ani vyrábět nechtějí, je pro ně výhodné vydělat na nápadu a produkci přenechat partnerovi,“ popisuje Pavlovský.

Dalším příkladem z praxe, který byl představen na tomto fóru, byla společnost SP Technology se speciální moderní technologií spojování různých materiálů lepením. Více zajímavých postřehů z oblasti inovací a jejich využití najdete v podcastech AMSP ČR.

Naprostá většina inovací vzniká v malých a středních podnicích, ovšem povědomí o tom, jak si nápad ochránit, není velké. Připomněl to předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl.

„V ČR platí 49 tisíc patentů, většina z oblasti farmacie. V Německu je to milion, v USA kolem tří milionů,“ vypočítává Kratochvíl. Většina českých inovativních nápadů je ale patentově chráněna jen na národní úrovni, což podle něj nahrává plagiátorům.

Všechny patenty i s relativně podrobnou dokumentací postupů totiž dnes musejí být zveřejněny na internetu. Stejnou možnost ale mají podle Kratochvíla i tuzemští podnikatelé, kteří se tak mohou skokově dostat na špičku techniky.

Dalším krokem pro firmy je pak financování nových technologií, rozvoj jejich produktů a úspěšný export do zahraničí včetně eliminace rizik s tím spojených. Zde přispěli svými zkušenostmi zástupci České spořitelny Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů, EGAP Marek Dlouhý, místopředseda představenstva, a České exportní banky Tomáš Nymburský, ředitel odboru Exportní financování.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2022-03-25-Inovace