novinky

AMSP ČR: Firmy budou půjčky se státní zárukou využívat minimálně

Praha, 17. února 2022 – Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zareagovala se zklamáním na návrh pomoci malým a středním podnikům, jež čelí vysokým cenám energií, který dnes představil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Záruky Národní rozvojové banky nic neřeší, půjčovat si na drahý provoz je sebevražedná mise,“ uvedl Josef Jaroš, předseda představenstva asociace.

Ministr Síkela dnes na tiskové konferenci oznámil, že Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) v souvislosti s energetickou krizí rozšíří program Záruka. „Pomůže v první řadě malým a středním podnikům, které jsou na změny vnějšího ekonomického prostředí, jako je například současný nárůst energií, zdaleka nejcitlivější,“ uvedl Síkela.

Firmy, u nichž tvoří náklady na energie deset a více procent z celkových nákladů, podle něj budou moci čerpat půjčky ve výši jeden až deset milionů korun, stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny. Síkela očekává, že uspokojeno bude přibližně 1800 žadatelů.

Podle Jaroše má přitom vláda celou řadu možností, jak segment malých a středních podnikatelů a živnostníků, který je páteří tuzemské ekonomiky, podpořit. „Ve hře by měla být především podpora z financí za emisní povolenky, to je cesta, s kterou již loni na podzim vyjádřila souhlas Evropská komise,“ uvedl Josef Jaroš.

„Naše firmy a občané zaplatili ve svých daních výstavbu jádra, na čemž nyní nadstandardně profituje ČEZ, protože i nám všem prodává za evropské ceny. Ale v době rapidně rostoucích cen energií by vláda měla velmi rychle uvažovat o tom, jak tento zisk rozdělit mezi tuzemské firmy a občany. Ať už formou voucheru, dotace či jinak,“ domnívá se Josef Jaroš s tím, že zadlužování se, byť se státní garancí, nic neřeší.

„Tuzemské malé a střední podniky a živnostníci už tak čelí dramatickému nárůstu inflace, která je nevyšší za posledních dvacet let, a vzhledem ke zvyšování sazeb Českou národní bankou (ČNB) také drastickému růstu ceny financování,“ připomněl Jaroš a dodal, že firmy musí držet větší skladové zásoby, což silně zasahuje do jejich cash flow.

„Podle našeho názoru a zkušeností firmy úvěry se státní garancí využívat příliš nebudou. I v minulosti byla podobná podpora čerpána jen minimálně. Obáváme se, že vládou alokovaná miliarda podpory zůstane nevyčerpána. Firmy se v této nelehké době nechtějí zadlužovat, ale ušetřit,“ uzavřela Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2022-02-17-AMSP firmy úvěry využívat nebudou