novinky

Google pomůže českým firmám do zahraničí, spouští Market Finder v češtině i novinku My Export Score

 

Internet prolomil bariéry mezinárodního obchodu, online jsou dnes již více než čtyři miliardy lidí po celém světě. Firmy všech velikostí dnes mohou exportovat s nižšími riziky a náklady než kdykoliv předtím. Světová obchodní organizace (WTO) očekává v tomto roce sedmiprocentní růst celosvětového exportu, globální e-commerce trh by pak měl překročit hranici dvou bilionů dolarů (více než 40 bilionů korun).

 

„Česká republika se řadí mezi prvních dvacet nejotevřenějších ekonomik světa. To má samozřejmě velký vliv na růst ekonomiky jako celku i na rozvoj podnikání. Exportéři jsou významnými zaměstnavateli, tvůrci hodnot i nositeli technologického rozvoje. Export sice zaznamenal v průběhu pandemie covid-19 citelný pokles, průzkumy ale ukazují, že jeho význam pro českou ekonomiku neklesá a zůstane i nadále důležitým faktorem jejího budoucího růstu,“ vysvětluje Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pro Česko, které je tradičně malou otevřenou ekonomikou, u níž export stojí za více než 70 % HDP, navíc zahraniční obchod představuje příležitost, jak znovu oživit ekonomiku po pandemii a její růst. Zatímco mezi lety 2009 a 2019 objem českého exportu kontinuálně rostl, v loňském roce zaznamenal podle údajů Českého statistického úřadu pokles.

 

Příležitost pro e-shopy
Česko je zároveň evropským šampionem, pokud jde o počet e-shopů na obyvatele. V současnosti je jich v tuzemsku registrováno více než 40 tisíc. Ačkoliv e-commerce je zde stále na vzestupu, růst tržeb z online prodejů bude dle prognóz v příštích letech zpomalovat. Prodejci by se tak měli začít poohlížet i po nových odbytištích v zahraničí, které jim mohou přinést další příležitosti k růstu.

 

„Pokud se bavíme o e-commerce a zejména elektronickém prodeji zboží prostřednictvím e-shopů, tak v historii snad nikdy nebyla lepší doba začít expandovat na další trhy. Nejen, že v tomto odvětví stále přetrvává velmi silná poptávka výrazně podpořená pandemickou situací, ale také se značně snížily či zcela zmizely různé bariéry v oblastech, jako jsou získávání relevantních informací o zahraničních trzích, komunikace se zákazníky nebo platby za zboží. Již dnes kolem sebe vidíme celou řadu pozitivních příkladů firem, jako jsou Notino, Brit, Sanitino či 4home, které úspěšně expandují. Pro většinu ale export zůstává velkou příležitostí, proto teď českým firmám zpřístupňujeme nástroje, které jim expanzi na zahraniční trhy usnadní,“ doplňuje František Štrupl, šéf obchodu pro retail segment v Googlu pro Českou republiku a Slovensko.

 

Nové nástroje i webináře od Googlu
Prvním z nich je bezplatný interaktivní nástroj Market Finder postavený na datech Googlu a expertíze partnerů. Ten již globálně při plánování expanze využilo více než 370 tisíc firem a nově jej Google uvádí kompletně v českém jazyce. Market Finder provádí firmy krok za krokem celým procesem plánování, pomáhá jim objevit potenciálně nejlepší trhy pro svůj produkt a poskytuje údaje a statistiky z těchto trhů.

 

Firmy v Česku ale teď mají možnost využít také zcela nový bezplatný nástroj My Export Score, jehož smyslem je diagnostika připravenosti jednotlivých firem na zahraniční expanzi a prodeje. Během několika minut díky němu firmy získají informace o svém osobní skóre i praktická doporučení, která pomohou nastartovat nebo zlepšit výkonnost mezinárodní expanze. Kromě těchto nástrojů Google nabídne firmám také bezplatné vzdělávací exportní webináře s odborníky z praxe.

 

„Koronavirová krize přinesla pozitivní posun v online světě a v globálním uvažování. Zapojení malých a středních podniků do exportního programu je skvělou příležitostí, jak využít dostupné zdroje informací pro překonání překážek a pro jejich další expanzi,” říká místopředseda představenstva AMSP ČR Evžen Reitschläger.

 

O Grow with Google – Pomáháme Česku růst
Program je součástí dlouhodobé iniciativy Grow with Google – Pomáháme Česku růst, jejímž cílem je, ve spolupráci s partnery jako Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR, podpořit českou společnost a ekonomiku i v době pandemie. V loňském roce se Google zavázal pomoci dalším 130 tisícům českých podnikatelů a jednotlivců lépe využívat internet k podnikání, nalezení práce a rozvoji kariéry. Od roku 2016 ve spolupráci s partnery pomohl již více než 170 000 lidem a firmám zlepšit jejich digitální dovednosti.