Uncategorized

Konference AMSP ČR ,,FIRMA 4.0“

Konference se uskutečnila dne 22. 11. 2019 v nových prostorách ČSOB. O konferenci byl tak velký zájem, že jsme museli ukončit registraci již týden před termínem ukončení registrace, protože jsme beznadějně naplnili kapacity prostor, kde konferenci pořádáme. Velmi děkujeme za váš zájem o akci a moc se na všechny těšíme zase při další akci!

 

O čem konference byla?

Výrobní firmy i řemeslníci na konferenci Firma 4.0 ukázali, jak digitální technologie usnadňují podnikání. A radili, jak je ještě vylepšit. Když člověk přijde do bratislavské restaurace U Zlatého bažanta, prakticky všechno ohledně objednávky zastane jeho chytrý mobil. Aplikace v telefonu sama pozná, u kterého stolu zákazník sedí a na displeji rovnou vidí nabídku menu i s cenami. Takže si může hned po usednutí objednat on‐line a pak rovnou i on‐line zaplatit. Nemusí čekat, až si ho všimne obsluha a při‐jde s účtem. To je jedna z chytrých digitálních služeb, které nyní poskytuje společnost Mastercard a představila ji účastníkům konference Firma 4.0.

„Teď například testujeme rychlé posílání peněz mezi lidmi. Jdete třeba s někým na oběd a chcete mu ihned v reálném čase poslat částku na pár kliknutí v mobilní aplikaci a bez ověřovacího kódu. Případně si někdo v reálném čase může vyžádat peníze od vás,“ popisoval Richard Walitza z Mastercard. Stejně tak je možné v některých kioscích platit přes QR kód nebo si v restauraci objednat a zaplatit jídlo dopředu.

„Obchodník se pak nebojí jídlo připravit, protože ví, že objednávka je už zaplacená,“ vysvětlil Walitza. Banka může také pomocí aplikace v mobilu poznat, že je klient například na letišti a nabídnout mu VIP salonek při čekání na let nebo službu zrychleného odbavení.

Automechanik má místo formulářů jen tablet Cestou výrazné digitalizace, zrychlení a zjednodušení služeb se kromě bank ve velkém vydávají i průmyslové firmy. Jednou z nich je například Škoda Auto, která na konferenci představila, jak využívá tablet při servisních prohlídkách svých vozů. Chytrá služba začíná ještě před tím, než auto vůbec fyzicky do servisu dorazí. „Vozy Škoda jsou schopny hlásit svůj stav servisu. Mechanik se tak může podívat na část dat o autě, i když ho ještě nemá přímo u sebe. Technik se tak může na prohlídku připravit,“ přiblížil Eduard Werner z vedení servisních systémů ve Škodě Auto. Poukázal na to, že právě příjem do servisu je chvíle, kterou musí obchodník dobře využít. V tu chvíli se totiž firma dostává do přímého kontaktu se zákazníkem a tento čas by měla co nejlépe využít.

Místo aby servisní technik vytáhl tužku a desky s formuláři, má v ruce jen tablet. Přihlásí se do aplikace, kde přímo vidí zákazníky objednané na daný den, čísla jejich registračních značek, VIN kódy, kontaktní údaje, platnost technické kontroly a mnoho dalších údajů. Na místě tak už nemusí nic vyplňovat. Tabletem pak může vyfotit reálný stav vozu a informace odeslat dál. Protokol o prohlídce je možné vytisknout a zákazník získává report třeba do e‐mailu nebo do mobilu.

„Výrazně tím šetříme čas. Příjem vozu do servisu trvá v průměru 30 minut. Zavedením tabletu, který komunikuje se systémy obchodníka, jsme ušetřili sedm minut. Je to sedm minut navíc, v nichž můžeme se zákazníkem trávit čas a věnovat se jeho potřebám místo nesmyslného papírování. Tablet je velký pomocník, papír dostává za uši. Pryč je doba, kdy se protokoly o prohlídkách podepisovaly na zádech technika,“ vtipkoval Werner.

Výrazný vývoj v oblasti digitalizace zažívají také řemeslné služby, například podlaháři. Používají digitální měřáky vlhkosti, díky čemuž se mohou precizně zaměřit na podklady podlah, které jsou nejdůležitější částí jejich práce. Služby podlahářů v Česku dnes vypadají i tak, že ke klientovi přijede technik a doprostřed místnosti postaví robota. Ten změří kompletně celou podlahu, zašle objednávku do firmy a zákazníkovi už přijde domů podlaha v balících. Sám si ji pak může poskládat.

Například společnost Virtual Lab z Českých Budějovic představila virtuální zasedací místnost. Člověk si nasadí brýle pro virtuální realitu, v rukou drží speciální ovladače a rázem se ocitá v digitální zasedačce, kde se může potkat se svými kolegy, psát na tabuli nebo zde představit svou prezentaci. Nemusí tak kvůli jednomu mítinku cestovat například do jiného města či státu.

Celý článek, který pro Hospodářský noviny o konferenci FIRMA 4.0 napsala redaktorka Zuzana Keményová naleznete ZDE

Fotografie z akce naleznete ZDE